Friday, April 29, 2011

AKU sepet ! -_-"

erk !! assalam..hey2 korang, penah x satu mase tu , korang ngah lepak2 kat shopping complex ke, ngah jog kat taman ke, ngah wat pape jelaah kan, tibe2 ade org bangse lain ckp nga korang pakai bahase dyorang ?? =.=".. ishh ! ni laah nak citer, slalu jadik kat aku ! dulu2 lah mase fom3, aku ngah mandi kat 1 swimming pool ni, tibe2 ade sorang budak "cina" mane tah ckp ngan aku dalam "mandarin"..erk ! 1 haram pon sumpah aku x paham ! aku pure malay lah ! haha..ape tah budak cina ckp tu ! ak pon blaa mcm tu je ! hehe..>> pas tu ade laah bape ari lepas, mase abah kat septal, aku p lah beli kuih jap kat 1 kedai ni, ngah pilih2 kuih, tetibe: erk ! ade lah sorang nyonya tua ni tnye: kuih ape ni ? tp dalam "mandarin" ! erk, bukan tu je, dah byk kali dah kene.. ade lg 1 citer, mase aku ngah wat driving licence, patotkew ! JPJ tu ckp: eerk! awak ni mualaf ea? mata sepet  je ! ha3x xD ! kuwang hajak punye JPJ ! ak Islam dari lahir lagi lah ! huh ! kat bawah ni driving licence aku..mcm cina kew ??=.="..

p/s: jgn amek pape maklumat ! haha !

tapi..aku kalau amek gamba aku try lah besa2 kan mate aku ! haha ! hipokrit kan ? tp 2 lah kenyataan nye...aku dah memang agak "SEPET".. erk ! aku rase kawan aku sorang ni mesti slalu kene situasi mcm aku ni.. btol x IzMi ChoNG ?? haha..sebab dye lagi sepet dari aku ! ha365x ! k lah..nak gerak nih !  choowww ! ^_^ !


aku suke tengok bintang ! knape weyh ??

banyak giler bintang ni kan ! syiok tengok ! haha !

erk..assalam korang ! nak tanye lah nan korang kan ! agak2 kalau bosan, korang xtawu nak watpe, korang tensen ke, ape yg korang akan wat erk ?? err ni lah ak nak citer..bg akulah kan (xtawulaah korang) erk aku law ade prob aku suke tgok bintang ! sumpah xawu nape ! tp btol bile aku tgok bintang aku rase tenang sgt ! aku pon pena lah try soh mbe2 aku yg tensen g tgok bintang..fuh ! sukses beb ! hehe..aku mintak korang try laah (xmasal nak mintak2)..haha ! lom try lom tawu ! hee..jam tunjuk kol 2 pagi, aku nak keluaq sat nak tgok bintang ! sape nak ikot?? meyh2x ! chowww..hehe ^^


korang tawu x ape Beza Cinta, Sayang, Minat Dan Suka ?? [part02]




Saat kau MENYUKAI seseorang, kau
ingin memilikinya untuk keegoanmu
sendiri.

Saat kau MENYAYANGI seseorang, kau
ingin sekali membuatnya bahagia dan
bukan untuk dirimu sendiri.

Saat kau MENCINTAI seseorang, kau akan
melakukan apapun untuk kebahagiaannya
walaupun kau harus mengorbankan jiwamu.

Saat kau menyukai seseorang dan berada
disisinya maka kau akan
bertanya,"Bolehkah aku menciummu?"

Saat kau menyayangi seseorang dan
berada disisinya maka kau akan
bertanya,"Bolehkah aku memelukmu?"

Saat kau mencintai seseorang dan
berada disisinya maka kau akan
menggenggam erat tangannya...

SUKA adalah saat ia menangis, kau akan
berkata "Sudahlah, jgn menangis."

SAYANG adalah saat ia menangis dan kau
akan menangis bersamanya.

CINTA adalah saat ia menangis dan kau
akan membiarkannya menangis dibahumu
sambil berkata, "Mari kita selesaikan
masalah ini bersama-sama. "

SUKA adalah saat kau melihatnya kau
akan berkata,"Ia sangat cantik/tampan
dan menawan."

SAYANG adalah saat kau melihatnya kau
akan melihatnya dari hatimu dan bukan
matamu.

CINTA adalah saat kau melihatnya kau
akan berkata,"Buatku dia adalah
anugerah terindah yang pernah Tuhan
berikan padaku.."

Pada saat orang yang kau SUKA
menyakitimu,maka kau akan marah dan
tak mau lagi bicara padanya.

Pada saat orang yang kau SAYANG
menyakitimu,engkau akan menangis
untuknya.

Pada saat orang yang kau CINTAI
menyakitimu,kau akan berkata,"Tak apa
dia hanya tak tau apa yang dia
lakukan."

Pada saat kau suka padanya, kau akan
MEMAKSANYA untuk menyukaimu.

Pada saat kau sayang padanya, kau akan
MEMBIARKANNYA MEMILIH.

Pada saat kau cinta padanya, kau akan
selalu MENANTINYA dengan setia dan
tulus...

SUKA adalah kau akan menemaninya bila
itu menguntungkan.

SAYANG adalah kau akan menemaninya di
saat dia memerlukan.

CINTA adalah kau akan menemaninya tak
perduli bagaimana pun keadaanmu.

SUKA adalah hal yang menuntut.

SAYANG adalah hal memberi dan menerima.

CINTA adalah hal yang memberi dengan rela






korang tawu x ape Beza Cinta, Sayang, Minat Dan Suka ?? [part01]


aku pon sebenarnye xberape nak hebat citer sal cinte2 nih ! tp ni lah hakikatnye ! ape 2 sebenarnye "cinta" ? ape sebenarnye "sayang" ? ape sebenarnye "suka" ? ape sebenarnye "minat" ? tapi..bagi aku (bagi korang lantak korang lah kan..haha) yang paling penting dalam sesuatu hubungan ialah "sayang"..sebab ade org pernah ajar aku, dye ckp : ape sekalipon yg berlaku, ingat 1 perkataan je.. ape dye?? itulah "sayang" ! sebab dalam sayang ade segalenye..dalam sayang ade cinta, ade suka, ade minat, ade rindu, ade perasaan ade  byk lagi lah (mls nak type)..tp 1 je kelemahannya, kite selalu fikir sayang itu paling penting, tp kite lupe (erk bukan kite kot, maybe aku sorang) aku terlupe y paling penting dalam perhubungan adalah "persefahaman"..dalam "sayang" susah bg aku nak selitkan persefahaman nih...sebab kadang2 kite nih ego tinggi, biaselah manusie (xsmue, aku x kot !)..haha..tp kalau korang nak rase tol2 kebahagiaan, nilah bg aku y paling penting..umm korang tgok lah dulu ape maksod yg ak nak citer td..erk ?? dah melalut plak..dah2 p bace kat bawah 2 ! huhu..^^


Cinta - Kita memang mengharapkan dia menjadi milik kita. Segala apa yang kita buat, kalau buleh nak dia tahu.. dan kita sebuleh mungkin tak nak sakitkan hati dia. kita akan sentiasa berfikir tentang dirinya. (dalam erti lain : cinta di tujukan kepada seseorang yg kita selalu ingat dan mimpi.. Tanpanya kita akan rasa sunyi dan kita cintakan sepenuh jiwa dengan hati yg ikhlas kepadanya walaupun dia buat tak tau je)


Sayang - Kite memerlukan dia di masa kite mahukan seseorang untuk berkongsi rahsia dan kisah duka kita. selalunya kita akan sayangkan seseorang yang menjadi TELINGA kepada masalah kita. (dalam erti lain : sayang di tujukan kepada seseorang yang boleh membuangkan masa dia untuk mendengar dan memeningkan kepalanya dgn masalah kita dan kita jugak boleh menyakitkan hati dia kerana kita bukannya cinta kepadanya)


Suka - Kite sukakan dia kerana dia kelakar. Dia happy-go-lucky. Bila bersama dengan dia, kite rasa nak tergelak sampai nak pecah perut. Tapi, kita taklah rindu sangat kat dia bila tak berjumpa seminggu…(dalam erti lain : suka di tujukan kepada seseorang yang boleh menjadi pelawak kepada kita. Kita akan suruh dia diam sekirangnya keng kita dah nak pecah…)


Minat - Apa sesuatu pada dirinya yang menarik kita untuk mendekatinya.(dalam erti lain : minat ditujukan kepada seseorang yang ada sifat, peribadi atau barang yang kita mahukan… )


Tetapi kite kena ingat bahawa tanpa minat , suka dan sayang kita tidak akan CINTA pada seseorang itu…so, maknenye kat sini, ak nak tekankan ! minat jugak penting wohh ! haha...law korang minat org 2, xkan xmasal ko nak suke kat dye ! tol x ?? 
errk ? papepon korang pandailah berfikir kan..yang mane lg baik..aku cume kongsi je ape yg aku ade.. jumpe lagi next entry !! haha ! choww !! ak syg korang sume lah ! jgn risaw ! (erk ? xmasal !)hehe..^^



happyness in sorrow"

erk ! dah ! tgok ejaan "happyness" ni mcm ade sumthing wrong je..haha ! saje je tiru mcm citer The Pursuit of "Happyness" ! um sebenanye nak citer sal bende yg wat aku rase bahgie lah dalam ak ngah sedih2 ni ! erk, sblom 2 assalam ! dalam ak tgah bergelumang ngan masalah yg mencanak otak nih, tibe2 ak seolah diberi satu sinar baru (ceh ! ayat xbley blaa, mcm  penceramah bebas).. erk ! bgon je pg 2, aku besemangat on9 sbb nak cek result ! tp hampeh  system blom update..tup tup ! adelah sorang mber ni gtawu law nak cek skang, bley call bmkpm putrajaya ! erk??ak tros call ! tp sumpah try berpuluh2 kali call line ttp busy, aku baru je nak putus asa call org tuh, tibe2 ade org agkt plak, erk pompan yg agkt tp adeh : kakak, suara 2 xleyh nak lembut cket ke..aku nak tanye result bukan nak kene marah ! dengan pantas aku bg num matrik n ic, then dye pon ckp ok : bi-B+, math-A, kimia-A, fizik-A, csc-A-... erk !! btol ke kakak ??? ( xsempat pon nak ckp ngan kakak 2, dye trus letak ! xhormat pelanggan langsong ! haha)..aku dah tawu result aku, tp aku mcm xcaye !camne math bley dapat A nih, padahal rasenye mcm hanco..hehe..tp giler aku bersyukur lah! trime kasih Ya Allah ! Kau perkenankan juga doa hambamu ini...aku harap aku dpt truskan lg dengan result yg agak gempak ni (padahal ramai yg dpt 4flat)..sem depan nak blaja tol2, xde nak main2 ! azam baru nak jadik budak masjid !!haha...insyaAllah..k lah...choowwww..bawah ni lah result aku !hehe...xD

SUBJEK
GRED
DE023
B+
DM024
A
DK024
A
DF024
A
DS024
A-
PNGK
3.92
STATUS
LULUS







SEMOGA ABAH CEPAT SEMBUH ^_^

ni lah abah mase kat HSA..kne pakai spec itam je..sebab xnampak ape kalau kne cahaye


assalam....erk ! umm hop semua dalam keadaan baik je..entry sblom ni ade ckp mcm2 dugaan y aku dapat untuk permulaan tahun 2011 ni..ni lah salah satunye...mcm mane pon aku redha ! ade power disebalik ni smue ! haha..erk ! abah aku hidap penyakit glaukoma (sakit saraf mata)..ak pon mule2 xtawu ape mende glaukoma 2..tp lepas dapat tawu abah sakit ni, ak trus search kat google apemende sakit ni..erk kronik gak rupenye sakit nih ! aku ingat kan bese2 je..umm glaukoma ni ade byk jenis..yg abah aku kene ni glaukoma sekunder..antare faktornye adalah : stress n diabetis ! "stress" maybe lepas abah posting kat PPD Kulaijaya abah mcm tertekan cket..keje+meeting+kursus full ! kesian aku tgok abah aku ni..tp ape bley wat..abah keje pon sbb nak tanggung aku jugak..sob sob..sory bah..T_T..>>lepas aku anta abah g specialist oftal kat kulai, doc bg surat soh rujuk kat HSA..hummm...doc ckp tekanan dalam mata sgt tinggi ! normal pressure under 20..tp abah smp 60 !..patotlah abah xnampak dah..kalau kene cahaya cket trus jadik putih (abah crite laahh..xpena rase lg)..umm esok nye ak pon anta abah g HSA, ingatkan nak wat cekup+treatment je, tup tup doc kasik surat untuk masoh wad..erk !abah masok wad !sape nak jage !sape nak ulang alik dari BT tiap2 ari! jaoh 2! 60km! >>lpas bincang ngan mak, mak pon bstuju nak jage abah..mlm yg 1st 2 mak tido umah pak long kat tampoi..dekat cket..pg esoknye pak long anta p hospital..ak dengan kental balik sorg2 kerumah..xkesa ape, tp ak paling benci traffic jam! kat jaln danga(depan TUNE.HOTEL) under construction,2 y agak gile jam bile time org2 balik keje..lagi 1 kat tampoi-skudai(pesimpangan masok gelang patah n pontian)..mmg gile aku..nak dijadikan citer 12 ari aku ulang alik dari BT..kaki ni mcm nak patah dah hadap jem tiap2 ari...kete waja ni dah laaa clutch panjang+keras!arghhh!..tp ak cube besaba..ni semue ujian..errrkk kadang2 mengamuk xtentu pasal gak ! dah lpas 12 ari 2, doc pon bg surat, abah bley discharge ! huh lega rasenye...tp kne anta abah g wat treatment 2 minggu sekali..tp skurang2nye xlah tiap2 hari nak hadap jem...umm skang ni mcm2 aku cube ikhtiar kann tok abah cepat sembuh..esok or lusa nak g stokis permata hijrah nak try lah ubat 2..bgos ke erk ? nak abah cepat sembuh sbb 23may ni ak da naik sem baru...sape nak wat keje2 ketua keluarga ni kat umah..selame abah xsihat ni ak wat smuenye..xpenah2 ak bayar cukai harta n cukai tanah ! hahah...tp part y paling bes pegang credit card abah n keluakan duit mase abah gaji..huhu..byak wokk duit !..erk tp abah xkasik gune credit card byk sgt sbb bulan depan kang sape nak g baya, ak dah balik..ak pon ambik alternativ, aritu aku baya lebih, so bulan depan xyah g baya..ak bley gune cket ! wuhuu..dengan izin abah OK !..saye bukan anak derhaka ! (kadang2 jelaah xslalu pon)..ermm skang ni aku banyakkan berdoa je supaya abah cepat sembuh ! jum same2 doakan abah akem jum ! t law abah dah sihat xrisaw aku pasal hal umah, bley focus study (erkkk mcm ayat pelajar cemerlang laa plak)..hummm Ya Allah Kau bantulah hambamu ini ! amin~~..umm dah penat plak nak menaip..ape yang kau harap semoga abah cepat sembuh n org2 sekeliling ak mintak maaf kalau2 xterlayan korang sbb aku terlalu busy ngan situasi skang !..hop korang paham..dah2..panas ni !ingat kan nak klua jap g mkn cendol pulut !erkk sedapnyew !! jum follow ! (jap2 ade pesanan, pade sape2 yg minat cendol, jgn bli cendol kat COOL BLOG..sumpah xsdap !! uerkk !) hehe...erkk !! bye !

Thursday, April 28, 2011

aku tetap aku. fullstop.

erk...knape erk lame betol da xpost pape kat blog..mcm dah lupe plak ade blog..hehe..padahal slalu bace blog org lain..xtawu nak ckp ape punye alasan..tapi mlm nih tetibe tergerak hati plak nak post something..tp pe dye erk nak tulis kat entry kalini..=.="..eyh jap2 lupe plak nak bagi salam: ASSALAMUALAIKUM..bersyukur ke hadrat Illahi...masih bernafas lg aku hari ini..um..sebenanye nak citer pasal diri aku nih..diri aku MUHAMAD NASHAHAKIM BIN SAZILI..ok start..sejak akhir2 ni, ramai y ckp ak ni da brubah, "ak xmcm dulu"..erk??yeke...dulu ak mcm mane..yeke ak brubah?mcm mane ak brubah?mgkin ak sdiri xsedar y sikap perangai aku y ntah pape ni y org lain tgok ak dah brubah..tp ak masih pening, ko, dyorang, mereka, kamu nih ckp ak breubah jadik lebih baik ke jadik lebih jahat..tp ak rase law brubah jadik lebih baik xkan jadik bahan mulut org ramai..mgkin ak da brubah kepada y kurang baik..tp ak sdri xsedar..sape2 y ckp ak brubah 2 tlg laa ckp ak berubah mcm mane, ak nak kembali pada akeym/nasha/nash/dugong y dulu..y korg xceca xcaci xngumpat..erk, ak da jadi bahan ngumpat kann...wat tambah dosa umat je..humm..ak agak mungkin ak brubah ke lebih dewasa, berfikir lebih matang (yek2 je)..ak lebih fikirkan untuk kbaikan bersame..tp 2 lah baru brubah cket org dah mengate..umm..korg ingat ak nak ke brubah y mcm korg ckp..ak xtawu lah..mungkin keadaan mpengaruhi kot..tahun 2011 ni btol2 menguji ak dengan penuh kesabaran..tp ak kne trime smue 2 (walaupun kadang2 menjerit xtentu pasal)..smue ni dugaan..ingatlah Allah xkan menguji hambanye dengan dugaan y tidak boleh dihadapi hambanye..ape ujian/dugaan y ak trime?humm....next entry lah...tacing sorg2 plak mlm2 ni...sob2..